Werkgevers

80% van de werkgevers heeft werknemers met financiële problemen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, Schuldenlab NL en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Werknemers met financiële stress of schulden zijn minder productief, verzuimen vaker en zijn dus minder goed inzetbaar. Het Nibud berekende dat een werknemer met een modaal inkomen en schulden een bedrijf gemiddeld zo’n  €13.000,- per jaar kost. Mensen met geldzorgen zijn gemiddeld zo’n negen dagen per jaar meer ziek dan werknemers zonder geldzorgen.

Wist je dat 12% van de werkgevers te maken krijgt met loonbeslagen. De kosten en tijd bij het verwerken en afhandelen van loonbeslag kunnen voorkomen worden. 
Op het moment dat je de aankondiging voor het loonbeslag van de deurwaarder ontvangt, is er nog tijd om een oplossing te vinden. Ontvangt jouw medewerker zo snel mogelijk hulp, dan hoef jij het beslag misschien wel helemaal niet uit te voeren.

Budgetcoaching is niet alleen een teken van zorg voor het welzijn van jouw medewerkers, maar het kan ook tastbare voordelen opleveren voor jouw bedrijf, waaronder verbeterde productiviteit en minder ziekteverzuim.

Wil jij jouw medewerkers helpen die financiële zorgen hebben of wil je juist voorkomen dat zij financiële zorgen krijgen. Ik kom graag vrijblijvend langs voor een kennismakingssessie waarin ik kan vertellen wat ik voor jou en jouw medewerkers kan betekenen.


Hieronder staat een overzicht van mijn aanbod

Plan vrijblijvend een Kennismakingssessie met mij.
Graag kom ik een keer vrijblijvend langs voor een kennismakingssessie van ongeveer 1 uur . Waarbij ik een presentatie geef hoe ik jouw als werkgever kan ondersteunen om vragen te beantwoorden van jouw medewerkers op financieel gebied, preventief te ondersteunen of te helpen wanneer er achterstanden of beginnende schulden zijn.

Budget begeleidingstraject
Bij een budget begeleidingstraject wordt er met de medewerker een overzicht van de inkomsten en uitgaven gemaakt. Zijn er beginnende schulden dan wordt daar een overzicht van gemaakt en bekijken we of deze op te lossen zijn met een voor de medewerker haalbaar aflossingsplan. Er worden budgetvaardigheden aangeleerd zodat de medewerker na het traject zelfstandig verder kan gaan. Daarnaast kijken we naar duurzame gedragsverandering in de financiële situatie door middel van coachingsgesprekken. Twee maanden nadat het traject is afgerond neem ik contact op met de medewerker om te kijken hoe het gaat.

Budgetcheck.
Wil jouw medewerker geen budgetbegeleidingstraject  maar wel inzicht in wat er  binnenkomt en uit gaat, dan is de budgetcheck misschien wel iets.
Samen met de medewerker kijk ik naar de inkomsten en uitgaven, of er mogelijkheden zijn om de inkomsten te verhogen d.m.w regelingen of voorzieningen waar misschien recht op is en we kijken wat er aangepast kan worden om de inkomsten en uitgaven in balans te krijgen. We maken eigenlijk een financiële foto van dat moment.


De medewerker ontvangt een zelfrekenend inkomsten en uitgaven overzicht, wat hij maandelijks kan gebruiken.

Eventueel is de budgetcheck uit te bereiden met het ordenen van de administratie. Samen met de medewerker zoek ik alles uit. Kijken we wat er echt bewaard moet worden en wat weg kan en zetten we een voor de medewerker werkbare administratie op.

Helpdesk telefonisch of binnen jouw bedrijf.
Dit is een financieel spreekuur van 2 uur 1 keer per maand. Dit spreekuur kun je telefonisch laten plaatsvinden, via teams of binnen jouw bedrijf.
Je medewerkers kunnen (anoniem) terecht voor allerlei vragen  over financiën, loonbeslag, zorgen om hun financiën, schulden, toeslagen etc.

FAQ

Veelgestelde vragen

Ik heb een loonbeslag ontvangen voor een van mijn medewerkers. Wat kan ik doen?

Vaak is er nog tijd om iets te regelen zodat het loonbeslag voorkomen kan worden. Zodra je het loonbeslag hebt ontvangen is dat het juiste moment om financiële hulp in te zetten.

Budgetcoaching kan bij de medewerker thuis, bij jou op kantoor of via teams.

Het financieel spreekuur kan telefonisch, via teams of bij jouw op kantoor.

Een traject kent de volgende stappen:
-Een persoonlijk intakegesprek.
-Overzicht maken van de inkomsten en uitgaven.
-Overzicht maken van achterstanden als deze er zijn.
-Administratie ordenen.
-Mogelijkheden bekijken om het inkomen te verhogen bijv. door middel van toeslagen, voorzieningen, belastingteruggave etc.
-Kijken naar besparingsmogelijkheden en wat dat kan betekenen voor het budget.
-Coachingsessies.
-Nazorg. Twee maanden nadat de ondersteuning is afgelopen neem ik contact op om te kijken hoe het gaat. Is er behoefte aan extra ondersteuning dan kan dat op basis van een uurtarief.

Dat kan zeker. Er wordt een overzicht gemaakt van de inkomsten, uitgave en achterstanden. Er wordt gekeken  of er mogelijkheden zijn om binnen 18 tot 36 maanden tijd een haalbaar aflosplan te maken, wat past binnen het budget.
Is dit niet mogelijk dan zal ik de medewerker doorverwijzen naar de gemeente voor een minnelijk schuldhulpverleningstraject. Ik legde medewerker uit wat dat is en wat dat betekent. Ik kan  ondersteunen bij de aanmelding bij de gemeente en het op orde maken van alle papieren die nodig zijn voor een intake gesprek schuldhulpverlening. Eventueel kan ik met de medewerker mee gaan naar het gesprek bij de gemeente.

 

Als werkgever krijg je geen inhoudelijke zaken te horen. Ook niet wanneer je geheel of gedeeltelijk de kosten betaald voor het traject. Tenzij jouw medewerker hier toestemming voor geeft. Alle gegevens zullen vertrouwelijk behandeld worden. Dit kun je nalezen in de algemene voorwaarden en de privacy verklaring.